Витамин D

Vitamina-D-Mollers

Витамин D (калциферол) принадлежи към семейство компоненти, които допринасят да се предпазваме и да лекуваме рахит при деца и остеомалация при възрастни. Тези две патологични състояния са виновни за деминерализацията на костната тъкан, в следствие на недостатъчно количество на калций и фосфор в нивото на костната протеинова матрица.

Слънцето е най-важният източник на Витамин D, подсигуряващ дневната му доза. Друг природен източник на Витамин D е храната – студеноводни риби (сьомга, сардини, херинга, аншоа, скумря) или рибено масло – най-богатият източник на витамин D.

Ролята на витамин D в организма:

  • От осноно значение е за поддържането на здрави кости и зъби, регулирайки абсорбацията и усвояването на калций и фосфор в организма
  • Подпомага имунната система чрез производството на моноцити (група бели кръвни телца, които се борят с инфекциите) и притежава свойството на имунорегулатор.
  • Подпомага растежа и нормалното развитие на организма като регулира усвояването на калций на клетъчно ниво.

Последни проучвания сочат, че витамин D е от решаващо значение за намаляване риска от развитие на редица хронични заболявания като туморни образувания, автоимунни заболявания, инфекции и сърдечно-съдови заболявания.