Омега-3

iskaldt-lofoten

Есенциални мастни киселини

Мастните киселини са жизнено важни за човешкият организъм, тъй като те образуват мембраната на всяка клетка. Нашето тяло произвежда някои видове мастни киселини, докато други могат да се набавят само чрез храната. Последната категория се нарича  EFA (есенциални мастни киселини), тъй като за здравето ни е важно да ги включваме във всекидневния прием на храна.

Съществуват 2 категории Есенциални Мастни Киселини:

  • Омега-6 -> в съвременната диета на човек присъстват много източници на Омега-6 (семена, ядки, растителни масла), така че рядко се налага допълнителен дневен прием
  • Омега-3 -> точно обратното, съвременната диета на човек изпитва огоромен дефицит на Омега-3 (рязко е намаляла консумацията на риба). Затова е нужно да подсигурим достатъчен прием на Омега-3.

Омега-3 от риба

Омега-3 може да се набави по два начина: синтетична Омега-3, добивана фабрично (с къса верига) и натурална Омега-3, от моретата (с дълга верига). Синтетичната Омега-3 не разполага със същият доказан ефект в сравнение с натуралната, тъй като не съдържа DHA and EPA (тя трябва да се преобразува в DHA и EPA в нашият организъм, неефикасен и временен процес). Обратното, натуралната Омега-3 е важен източник на  DHA и EPA.

Най-важните източници на натурална Омега-3:

  • Студеноводни риби (сьомга, сардини, херинга, аншоа, скумрия)
  • Черен дроб на риба(особено треска).

DHA and EPA

Натуралната Омега-3 от риба е богат източник на DHA (докозахексаенова киселина) и EPA (Еикозапентаенова киселина) – най-важните мастни киселини от семейството на Омега-3,  тъй като те създават връзки между клетките на целия организъм и са важни за основни компоненти като сърце, мозък и т.н.

През последните десетилетия са пубкликувани множество научни статии, наблягащи на ролята на DHA и EPA в жизненоважни функции като: мозъчна функция,  кръвообръщение, централна нервна система, зрение и др.

Естествени триглицериди

Омега-3 има три разновидности: триглицериди, фосфолипиди и етил-естер. Триглицеридите (риба) и фосфолипидите (крил) са с естествен произход, докато етил-естерите са синтетични, те не съществуват в природата.

Всички продукти Möller’s съдържат Омега-3 в естествено състояние – триглицериди.