История и традиция

Golful-si-muntele-la-apus-mare

Историята на Рибеното Масло от Дроб на Треска датира от преди хиляди години, като още тогава е смятано за истински дар от природата към обитателите на арктическият и суб-арктическият пояс. То се е използвало почти за всичко: от осветление за лампи;  подготовка на животински кожи; намазазване на лодки и кораби с цел да се предотврати тяхното обледяване до употребата му като лекарство за хора и за животни.

Доказателства, датиращи от 230 г. – 895 г. сл. Хр, са намерени на север от Норвегия, ясно ни показват, че рибеното масло от треска е било използвано и за двете цели: консумация и търговия. За да оцелеят в суровите условия на Севера, с недостиг на слънце, особено през зимата (също така с недостиг на витамин D), местните обитатели бързо са се научили, че ако ежедневно консумират рибено масло от треска, то се превръща в чудесен лек за здравето като цяло, а също така предпазва от рахит и ревматични болки. Първите медицински доказателства идват през 1789 г., когато д-р Дарби от Манчестър използва рибено масло от треска, за да лекува рахит. През 1824 г. рибеното масло от треска е споменато в немски публикации отново като лек срещу рахит.

Peter Moeller

Peter Joachim Möller
(1793 – 1869)

Peter Möller забелязва, че обитателите на западното норвежко крайбрежие много рядко се разболяват, благодарение на честата консумация на рибено масло от треска. Започвайки от тези прозрения, той се отдава на изследователска дейност и откриването на методи за производство на рибено масло от дроб на треска с по-добър вкус, по-високо качество и по-достъпна цена. Следователно, той разработва и патентова парният метод за извличане на свежо рибено масло от дроб на треска, същевременно запазвайки неговите хранителни качества. Това е началото на неговата компания, основана през 1854 г. в Лофотен, Арктическото Норвежко крайбрежие с най-чистите ледени води и най-висококачественият суров материал.

Първоначално Рибеното Масло от Дроб на Треска Möller’s се използва като отличен източник на витамини D и A, като всички ползи се свързват само с тях. Въпреки това Peter Möller вярвал, че мастните киселини и други известни и неизвестни съставки на рибеното масло от дроб на треска, са определящи за огромните ползи от него. Неговата визия, че добиването на висококачествени Омега-3 продукти значително подобрява здравето, е това, което ръководи дейността на компанията до ден днешен.

Днес, продуктите Möller’s са далеч отвъд национални и международни стандарти, когато става въпрос за качество, в сравнение с други подобни продукти. Това се дължи на множество стъпки от пречистване и рафиниране и строг контрол на качеството на всички етапи на оценяване на продукта.